Szilikon és botox helyett őssejttel szépülhetünk

Infostart
2008. június 25. 11:17
Hamarosan elfelejthetjük a botoxot és a szilikonos mellimplantátumokat. Az őssejtek ugyanis hamarosan mindarra képesek lehetnek, amit jelenleg ezektől a beavatkozásoktól várunk.

A plasztikai sebészek a mellnagyobbításra jelenleg különböző kitöltő anyagokat használnak, például egy szilikonnal teli zacskót helyeznek el a páciens mellében. Mindez nem természetes a szervezet számára, hiszen egy idegen anyag jut a testbe.

Az idegen anyag idővel különösen veszélyes lehet a szervezet számára. Ez a probléma azonban feloldható az őssejtek felhasználásával. Ezek egyes típusai képesek arra, hogy az emberi szervezet bármilyen sejtjeit megsokszorozzák, vagy szöveteket hozzanak létre.

A legismertebb őssejtfajta az embrionális őssejt, de nem minden multipotens, azaz bármilyen sejtté átalakulni képes őssejt származik az embriókból - derül ki az egyik egyesült államokbeli orvosi iskola beszámolójából.

Vannak olyan típusok is, amelyek a felnőttek szervezetében is megtalálhatók, és amelyek képesek ugyanerre. Ezek jelenthetnek segítséget a szépészeti beavatkozást végzők számára - mutatnak rá a pittsburghi kutatók.

A zsírszövetben megtalálhatók az úgynevezett elősejtek, amelyek zsírsejtté alakulhatnak, de más sejtté is. Ezek felhasználásával az orvosok elhalt szöveteket tudnak újból kialakítani, vagy egyszerűen új szövetek létrehozni.

Azaz képesek például olyan szövet létrehozására, amelyet már természetesként fogad be a szervezet, így nem lökődik ki vagy nem viselkedik idegen testként. Ha az erről szóló kutatások lezáródnak, akkor a mellnagyobbító műtétek végzői már nem szilikonnal teli zsákokat építenek be a szervezetbe, hanem valódi szöveteket.