Nem elég kimenni dohányozni, hogy védjük a gyermekünket

Infostart
2008. június 25. 09:20
Legalább háromszor nagyobb eséllyel kapnak asztmát azok a gyermekek, akiknek a szülei dohányoznak - akkor is, ha nem a lakásban eregetik a füstöt. A bagósok ugyanis széthordják lakásukban a nikotint és a dohányszármazékokat. A megoldás egyszerű: le kell szokni.

A szabad ég alatti dohányzás is veszélyes a gyerekekre, és kiteszi őket annak, hogy veszélyes mennyiségű, a dohányból eredő kémiai anyagok jutnak a szervezetükbe egy friss ausztrál kutatás szerint.

A kutatás a dohányzók házában nagyobb mennyiségű nikotint és dohányszármazékot talált, mint a nem-dohányzókéban - abban az esetben is, ha amúgy a bagós lakosok nem odabent eregették a füstöt.

Az ilyen házakban lakó gyerekek hajlamosabbak a légúti megbetegedésekre, légzési problémákra, mint például az asztma - talán azért, mert a dohányosok széthordják a lakásban a cigiből származó anyagokat.

A megoldás a Dr. Krassi Rumchev, a kutatás vezetője szerint igen egyszerű: le kell szokni a dohányzásról. A házon kívüli dohányzás ugyanis egyáltalán nem nyújt akkora védelmet, mint ahogy azt sokan gondolják.

Ausztráliában egyébként az előző tíz évben csökkent a dohányosok száma, jelenleg összesen 17 százalékuk dohányzik naponta. A mostani felmérésben szereplő otthonoknak azonban mintegy 42 százalékában laknak bagósok. Õk azonban mindannyian kisétálnak otthonukból, amikor füstölögni támad kedvük. A kutatók 24 órán keresztül vizsgálták a dohánynyomokat az említett otthonok nappalijaiban.

Dr. Rumchev szerint a dohányzás után visszatérő lakók még bent is lélegeznek ki füstöt, és ugyancsak szennyezett a ruhájuk és a testük is. Ez a mennyiség éppen elég ahhoz, hogy a levegőbe jutva és belélegezve problémákat okozzon.

Az ezekben a házakban élő gyermekeknek háromszor nagyobb esélyük van asztmát kapni, mint a dohánymentes lakásokban élő társaiknak. A légkondícionáló és a szellőztetés sem oldja meg a problémát.