Figyeli helyettünk az autó a közlekedési táblákat

Infostart
2008. június 25. 10:00
Merőben új technológiát alkalmaznak a General Motors Vauxhall típusú autójában: olyan kamerával szerelik fel a járműveket, ami észleli a sebességhatárt jelző közlekedési táblákat.

A General Motors mérnökei teljesen új technikával szerelik fel az új Vauxhallt: a szélvédő belső részére, a visszapillantó-tükör mögé egy olyan kamerát tesznek, ami 100 méterrel előbb észleli és felismeri a sebességkorlátozásokat jelző közlekedési táblákat.

A kamera, ami 30 állóképet készít percenként, majd képfelismerő szoftverrel azonosítja a sebességjelző táblákat, hangban és képben is figyelmezteti a vezetőt, hogy mennyivel mehet az adott útszakaszon.

Amikor a kamera befog egy jelet, az információt egy kijelzőre küldi, ami világosan megmutatja a sebességhatárt, ha netán a vezető elmulasztotta volna a táblát. Ráadásul azt is jelzi, ha megváltozik a sebességhatár: ezt figyelmeztető hanggal adja a vezető tudtára.

A mérnökök az "előzni tilos"-tábla és a sávok felismerésére is beprogramozták a rendszert, ami így figyelmeztetni tudja az autóst, ha netán a szokásosnál jobban eltér az útsávtól.

Az autógyártó azzal indokolta az új technológia bevezetését, hogy az autósok nagyon gyakran nem veszik észre a közlekedési táblákat, így pedig könnyen a trafipaxok áldozatává válnak, mivel a sebességi zónáknál többnyire sebességmérő kamerák leselkednek az autósokra.

A kamera nem nagyobb egy mobilnál, és egész Európában használható, mivel felismeri a kontinens útszakaszait övező közlekedési táblákat.

A gyártócég szerint a kamera fokozza a vezetési élményt, és anélkül segít a vezetőnek, hogy csökkentené a vezetés feletti kontrollt. A rendszer ugyanis információt ad az autósnak, de nem avatkozik a vezetésbe.