Csak óvatosan a strandpapuccsal!

Infostart
2008. június 25. 13:49
A strandpapucs angol nevét (flip-flop) annak a hangnak köszönheti, amelyet akkor ad ki, ha ebben a lábbeliben sétálunk. Több szakember azonban azt állítja: hamarosan "áú"-nak is nevezhetnénk, azután a hang után, amelyet viselője ad ki, ha sokat hordta a papucsot.

A strandpapucs viselése megváltoztathatja a járást, ennek pedig számos következménye lehet. Károsodhat tőle a sarok, valamit a boka is, és ezek együttesen negatívan hathatnak az egész gerincoszlopra - állapították meg egyesült államokbeli kutatók.

A strandpapucs rövididejű viselése még nem okozna problémát, sőt jót is tehet a lábnak a szellőzés, a divatnak köszönhetően ugyanakkor vannak, akik egész nyáron a lapos talpú lábbelit viselik, a kényelmes szandálok helyett.

A papucs ráadásul jelentős erőfeszítést kíván a lábujjaktól, járás közben ugyanis ezeknek kell a lábon tartani azt. Ez talpgyulladást okozhat, amely a sarok és a lábujjak között lévő kötőszövetek erős fájdalmát okozza.

Mezítláb jobb?

A természetes életmódot követők gyakran érvelnek azzal, hogy a mezítlábas közlekedés egészségesebb, mint bármilyen cipő viselése. Állításuk szerint az ember őse sem hordott cipőt, a lábbeli tehát nem része a természetes életmódnak.

Az orvosok azonban ezt cáfolják, mint mondják, nem véletlen az, hogy az ősemberek nagyjából 20 évet éltek. A cipőt pedig azért fejlesztette ki az ember évezredekkel ezelőtt, mert a környezeti hatások sokat ártottak a lábának.

A Föld 90 százalékán az év jelentős részében olyan hőmérséklet van, hogy cipő nélkül fázna a láb. Ráadásul az emberek nagy része már nem faleveleken, hanem lebetonozott járdákon sétál.