Betegségek forrása lehet a globális felmelegedés

Infostart
2008. június 25. 12:35
Az időjárás extrém változékonysága számos betegség forrása lehet. A vadvilágban is állatok sokaságának pusztulásához vezethet a szélsőséges időjárás.

Egy nemzetközi kutatócsoport már felfedezte az első jeleit annak, milyen következményei lehetnek a globális felmelegedés okozta szélsőséges időjárásnak.

A klímaváltozás következtében extrém időjárási viszonyok váltják egymást, például aszályos időszakok és árvizek. Ez pedig kedvez a járványoknak.

Kelet-Afrikában például soha nem látott mennyiségben pusztultak el az oroszlánok a szopornyicavírus járványszerű terjedésének következtében.

Az állatokat könnyen ledöntötte a fertőzés, hiszen a korábbi járványok következtében soványak voltak. Szervezetük már eleve vírusokkal volt teli, amikor megjelent a szopornyica.

Az aszályok alatti éhezés is rontott az állapotukon, ám ezt az időszakot áradás követte, amely kedvezett a különböző fertőzések terjedésének.

A tanzániai Serengeti Nemzeti Parkban 1994-ben és 2001-ben is harmadával csökkent az oroszlánok száma. Ezekben az években ugyanis szélsőséges időjárás volt jellemző.