Dél-Európában két ok miatt is magasabb az UV-sugárzás

Infostart
2008. június 24. 21:45
Akár 1-1,5 ponttal is erősebb lehet az itthoninál az UV-sugárzás Dél-Európában, mivel arrafelé vékonyabb az ózonréteg és nagyobb a napsugarak beesési szöge - mondta el az InfoRádiónak Tóth Zoltán légkörfizikus. Így a mediterrán vidékekre utazóknak jobban kell vigyázniuk, nehogy leégjenek.

A görög szigeteken, Dél-Spanyolországban és Dél-Olaszországban is nagy az ózonhiány - mondta el az InfoRádiónak Tóth Zoltán légkörfizikus, aki kifejtette: az adott napra vonatkozó sok éves átlagtól tegnap nálunk mínusz 15 pontos volt az eltérés.

Dél-Európában ez csak mínusz 9-10 közötti érték, de dél felé haladva az ózon is kevesebb, mivel az egyenlítőtől észak felé haladva az ózonréteg vastagsága növekszik. Tóth Zoltán becslése szerint így, ha nálunk 8,5-ös index volt a tegnapi maximum, akkor Dél-Európában ez 10 körül lehet.

Ráadásul - jegyezte meg a légkörfizikus - az UV-sugárzást az is befolyásolja, hogy mekkora a napsugarak beesési szöge. S mivel dél felé haladva ez egyre nagyobb, ezért emiatt is nagyobb az UV-sugárzás a mediterrán vidékeken - fejtette ki Tóth Zoltán.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást