A férfiak után a nők is az internet rabjai lesznek

Infostart
2008. június 22. 09:00
A megszállott internetezés közegészségügyi probléma, amely olyan súlyos jelenség, hogy hivatalosan is klinikai rendellenségnek kellene nyilvánítani - állítja egy amerikai pszichiáter.

Az internetfüggők egészségtelenül sok időt töltenek a virtuális valóságban, ahol elsősorban játszanak, pornóoldalakat nézegetnek és e-maileznek.

Szakértők szerint több tünete van a függőségnek: az evésről és az alvásról való megfeledkezés, internet nélkül szabályos elvonási tünetek jelentkezése, kimerültség, rossz teljesítmény a megmérettetéseken és elszigetelődés a társadalomtól.

Korábbi vizsgálatok már bebizonyították, hogy a magasan képzett, de szociálisan nem túl fejlett férfiak közül kerül ki a legtöbb internetfüggő, ám a legújabb kutatások szerint az idejük nagy részét otthon töltő középkorú nők válnak a legkönnyebben a világháló rabjaivá.

Jerald Block amerikai pszichiáter szerint néhány páciens annyira függővé vált, hogy gyógyszeres kezelést kellett alkalmazni náluk, többeket pedig kórházba kellett szállítani, hogy el tudjanak szakadni a nettől.

A szakember hangsúlyozza: az internetfüggő felnőttek ahelyett, hogy szexelnének, veszekednének házastársaikkal vagy etetnék gyerekeiket, a monitor előtt játszanak.

Brit pszichiáterek korábban arról számoltak be, hogy az internetezők 5-10 százaléka válik függővé.