Gyémántot tequilából?

Infostart
2008. június 19. 10:21
Szintetikus gyémánt készíthető a tequilából - erre a következtetésre jutottak mexikói kutatók, akik az eredményről a tekintélyes New Scientist című szaklapban számoltak be.

Valószínűleg először próbálkozott meg egy tudóscsapat azzal, hogy alkoholtartalmú italból gyémántot csináljon - és a jelek szerint sikerrel.Kiderült, hogy ha az erjesztett agávéléből készített, híres mexikói "pálinkát" nyomás alatt melegítik, akkor olyan struktúrát vesz fel, mint a gyémánt, és képes az elektromos áram vezetésére is.

A kristályszerkezetet már korábban is sikeresen létrehozták többféle kémiai anyagból, gyakran nitrogén hozzáadásával - alkoholos itallal azonban még nem próbálkoztak.

A gyémántbevonat keményebb a szilíciumnál, ezért használják elsősorban olyan szerkezetekben, amelyeket szélsőséges körülmények között, például nagyon magas, vagy alacsony hőmérsékleten működtetnek. A gyémántbevonatot azonban nem könnyű és nem is olcsó előállítani.

Pontosabban eddig nem volt könnyű, hiszen a Javier Morales vezette kutatócsoport bebizonyította, hogy a mexikói nemzeti italból viszonylag készíthető gyémántbevonat.

A kísérlet során a Nueva Leon-i Egyetem munkatársai 80 százalékos, gyorsan érlelt, a desztillálás után azonnal palackozott tequilát hevítettek alacsony nyomású kamrában. S bár a kísérlet sikerült, még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön: az eddiginél gyorsabban és olcsóbban lehet-e szintetikus ipari gyémántot előállítani a mexikói "pálinkából".

A kutatás eredményét külföldi kutatók is bíztatónak tartják. "Viccesnek tűnik, de a kísérlet tulajdonképpen ésszerű" - vélekedett Rudolf Pfeiffer, a Bécsi Egyetem fizikaprofesszora.