A vécé meghibásodása miatt evakuálhatják az űrhajósokat

Infostart
2008. június 4. 13:26
Nagyon várta a Discovery amerikai űrrepülőgépet a Nemzetkőzi Űrállomás legénysége, mivel meghibásodott vécéjükhöz hozott új pumpát. Ám ha az sem működik, akár ki is üríthetik az űrállomást. Közben már építik az új, 19 millió dolláros illemhelyet is.

A Discovery amerikai űrrepülő hétfős legénységének legfőbb missziója, hogy felszerelje a Nemzetközi Űrállomásra a Kibo (Remény) nevű 11 méter hosszú japán kutatómodult, ám a világ egy másik égető kérdésre figyel inkább: az űrsikló ugyanis az űrállomás egyetlen vécéjének nemrég meghibásodott alkatrészét felváltó szerkezetet is magával vitt.

A tervek szerint az új pumpával teljesen helyre lehet majd állítani a múlt szerdán meghibásodott, de valamennyire megjavított űrvécét - ha ez mégsem sikerül, akkor fennáll a veszélye annak, hogy Nemzetközi Űrállomás három asztronautáját idő előtt haza kell hozni.

Az új pumpát egyenesen Moszkvából szállították Floridába, a Discovery kilövőhelyére.

Új űrvécé 19 millió dollárért

Valóban van egy kis problémánk az űrvécé öblítő rendszerével, ami komoly gond - nyilatkozta az Interfax orosz hírügynökségnek Vlagyimir Szolovjov, az űrállomás orosz részének földi irányítója, hozzátéve: ilyen körülmények között elképzelhető, hogy szükségkitelepítést kell végrehajtaniuk.

Mások viszont nem látják ilyen drámaian a kellemetlen problémát. A space.com tudósítója szerint az illemhely teljes meghibásodása valóban evakuálásra adhat okot, ám ez a helyzet jelenleg nem áll fenn, mivel a vécé valamennyire most is működik - igaz, kényelmetlen a használata.

A Discovery megérkezéséig az űrállomáson tartózkodó két orosz és egy amerikai asztronauta a Szojuz űrkabinjába járt át a dolgát végezni, illetve valamennyire tudták használni a régit is, amelyet manuálisan öblítettek.

A jövőbeli kellemtelenségek elkerülése érdekében az év végén egy újabb, hatékonyabb és korszerűbb piszoár érkezhet az űrállomásra, amelyet szintén az oroszok építenek 19 millió dollárért.