A rákosoknak a pozitív hozzáállás sem segít

Infostart
2008. június 2. 18:51
Népszerű hiedelem, hogy a pozitív hozzáállás segíthet a rák elleni küzdelemben - ezt azonban egy ausztrál specialistákból álló csoport megcáfolta. Szerintük a harcos szellemiség nem javítja a beteg túlélési esélyeit.

A melbourne-i orvosok szerint kutatásuk bizonyítja: a pozitív hozzáállástól nem fog meggyógyulni a rákos beteg.

Az emberek gyakran azzal hergelik magukat, hogy negatív hozzáállásuk miatt rosszabbodott rákos betegségük. Pedig ez nem az ő hibájuk. Nem lehet befolyásolni a rákot a pozitív vagy negatív gondolkodással - mondta Kelly-Anne Philips, egy melbourne-i rákközpont onkológusa.

A kutatásban 708 nő vett részt, akiknél mellrákot diagnosztizáltak. Õket 8 éven át figyelték meg a kutatók, hogy mennyire rosszabbodik a betegségük. A nők negyede meghalt a megfigyelés időszakában.

A nők többségénél depressziót, aggodalmat, dühöt és reménytelenséget észleltek, ennek ellenére a kutatók nem találtak semmiféle összefüggést negatív hozzáállásuk és a rák súlyosbodása között.

Ausztráliában korábban már végeztek ilyen vizsgálatokat tüdőrákosokon, és hasonló eredményre jutottak. A pozitív hozzáállás remek és segíti is a életminőséget a kezelés közben, de észrevehetetlenül hat a kórra - nyilatkozta Ian Olver professzor, aki az előző kutatásban vett részt.