"Õ a tökéletes alkalmazott - soha nem panaszkodik, hiába fogdossák"

Infostart
2008. május 27. 08:03
Tökéletes megoldást talált az utasok visszacsalogatására egy japán vasúti társaság: egy macskát alkalmaznak. Tama olyan jól végzi a dolgát, hogy a minap már elő is léptették.

Komoly pénzügyi gondokat okozott nem is olyan régen még az utasok elpártolása a kisikavai vasútvonalat üzemeltető társaságnak, némi gondolkodás után azonban az illetékesek rájöttek, hogyan lehet visszacsalogatni az embereket: egy macska alkalmazásával.

A 9 éves Tamának nincs túl nehéz dolga, mindössze annyi, hogy elviselje a fekete vasutas sapkát a fején, és azt, hogy az utasok vele együtt fényképeztessék magukat a nyugat-japán Kisi vasútállomásán.

Tama tökéletesen végzi a dolgát, és olyan sok utast sikerült visszacsalogatnia, hogy a minap már ki is nevezték "állomásfőnöknek".

"Tama a tökéletes alkalmazott: soha nem panaszkodik, még akkor sem, ha az utasok simogatják, fogdossák. Fantasztikus macska: nyugodt és karizmatikus" - dicsérte az állatot a Wakayama Electric Railxay Co. Szóvivője, Jamaki Josiko.

Az egyébként nem csoda, hogy éppen Tamát alkalmazták erre a fontos feladatra, Japánban ugyanis szerencsét hozó állatnak tartják a macskát. A cirmos olyan népszerű, hogy jól fogynak a képével díszített levelezőlapok, radírok, noteszek és kitűzők is. Sőt, kiadtak egy fotóalbumot is "Tama, az állomásfőnök" címmel, amelyet 1365 jenért (kétezer forintért) árulnak - az emberek pedig veszik, mint a cukrot.

A macska sem járt egyébként rosszul: korábban ugyanis az állomás melletti egyik boltban lakott, azt azonban lebontották. Az állomáson azonban új otthonra talált.

A kisi állomásról 2006 áprilisában bocsátották el az alkalmazottakat kiadáscsökkentés miatt. A vonalat üzemeltető társaság 500 millió jent (746 millió forintot) vesztett, amikor az utasok száma napi ötezerre csökkent.

Mióta azonban tavaly Tamát alkalmazásba vették, tíz százalékkal nőtt az utasok száma. Így nem csoda, hogy a cirmos decemberben jutalmat is kapott - macskatáp formájában.