Orvos nélkül nincs ördögűzés

Infostart
2008. május 20. 13:28
Az ezredforduló óta három embert szabadítottak meg a gonosztól papi segédlettel Németországban - jelentette ki a paderborni egyházmegye szóvivője, aki megerősítette, hogy nem maradtak abba a középkorinak hitt ördögűzések.

Az észak-németországi Paderborn egyházmegye szóvivője elmondta, hogy ördögűzést súlyos lelki panaszokkal küzdő személyen lehet végrehajtani. Ehhez a kérdésben járatos lelkipásztor kikéri szakavatott pszichológusok és pszichiáterek véleményét.

Ha a szakértők úgy döntenek, hogy a megszállott személy nem szenved pszichikai betegségben, a területileg illetékes érsek engedélyezheti az ördögűzési liturgia megkezdését.

A szóvivő szerint ez ma is normális, habár rendkívül ritkán gyakorolt beavatkozás, amelyhez azonban nélkülözhetetlen egy orvos állandó jelenléte. Az ezredforduló óta 18 esetben kérelmezték magukat megszállottnak vélt hívők az ördögűzés engedélyezését a paderborni egyházmegyében.

Közülük három személyen hajtották végre az exorcizmust. A szóvivő azonban hangsúlyozta, hogy az egyház fennállása óta védelmet nyújt a hívőknek a gonosz szellemtől, erre utal a keresztség is, amely során a pap azért fohászkodik, hogy az eredendő bűntől megszabadított újszülöttet megőrizze az ördög fondorkodásaitól.

A Vatikán 1999-ben kiadott új irányelvei alapján imádságokkal, áldással valamint különleges ráolvasással űzik ki a gonosz szellemet a megszállottakból.

Hanganyag: Vincze András (München)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást