Churchill és Napóleon is megelőzte Hitlert

InfoRádió / MTI
2008. május 17. 09:45
A középiskolások Mátyás királyt, tanáraik Széchenyi Istvánt kedvelik a legjobban a történelmi személyiségek közül - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat idei felméréséből. A kimutatás az év első két hónapjában, több mint 5 ezer tanár és diák megkérdezésével készült.

A négy évvel ezelőtti és a 2005-ös felméréshez hasonlóan 2007-ben is Mátyás király volt a diákok legkedveltebb történelmi személyisége, az "ezüstérem" mindhárom esetben Bonaparte Napóleonnak jutott. Széchenyi István népszerűsége nőtt, ő jelenleg a harmadik helyen áll.

Szent István a diákok körében visszacsúszott a negyedik helyre, Winston Churchill viszont a tizennegyedikről az ötödik helyre jött fel. Adolf Hitler népszerűsége nagyot esett, az ötödikről a tizenegyedikre csúszott vissza. Petőfi Sándor kiesett az első húszból.

A tanárok top húszas listájában hatan szerepeltek, akik a diákoknál nem kerültek be a húsz legkedveltebb történelmi személyiség közé: Abraham Lincoln, I. Erzsébet angol királynő, II. János Pál pápa, J. F. Kennedy korábbi amerikai elnök, Rákóczi Ferenc és Dobó István egri várkapitány.