Nem tud lágy tojást főzni? Nincs egyedül

Infostart
2008. május 16. 10:56
Hiába népszerűek a főzőműsorok Nagy-Britanniában, tíz emberből majdnem nyolc teljesen elveszettnek érzi magát a konyhában, és a legegyszerűbb ételek - még a lágy tojás és a sült csirke - elkészítésére is képtelen.

Meglepő eredményt hozott az a felmérés, amelyet Nagy-Britanniában - Jamie Oliver és Nigella Lawson világhírű tévés szakácsok hazájában - készítettek. Ebből ugyanis kiderült, hogy a felnőttek 79 százaléka képtelen lágy tojást főzni, 83 százalékuknak fogalmuk sincs, mennyi ideig kell sütni a csirkét.

Az 1500 ember megkérdezésével készített közvélemény-kutatásból tudható, hogy a férfiak fele az iskolai oktatás hiányosságaival magyarázza konyhai tehetetlenkedését; szerintük jobban boldogulnának, ha az iskolában tanultak volna főzni.

Lehet azonban, hogy mégsem az oktatással van a baj, hiszen a 16-24 év közöttiek 41 százaléka elismerte: gyerekkorában rendszeresen lábatlankodott a konyhában, és segített a szüleinek az étel elkészítésében. A 65 év felettieknél csupán 28 százalék a hasonlóan válaszolók aránya.

A felmérést végző Somerfield szóvivője az eredménnyel kapcsolatban fontosnak tartotta hangsúlyozni a szülői példát. Szerinte bűnös módon megrabolja gyermekei jövőjét az, aki nem tanítja meg nekik a hagyományos brit ételek elkészítését.