Házassági illemtan egykor és most

Infostart
2008. május 16. 08:00
Gondolta volna, hogy napjaink házasságai kevésbé romantikusak, kevesebb bennük a tisztelet és az illem, mint a '30-as évek frigyeiben volt? Amerikai pszichológusok erre a következtetésre jutottak, miután áttekintették azokat a házassági tanácsokat, amelyek a múlt század elején élő feleségeknek készültek.

Egy, az 1930-as években készült házassági tanácsokat tartalmazó gyűjtemény szerint a feleségeknek ildomos kikérniük a férjük véleményét a fontosabb kérdésekben vagy hagyni, hogy partnerük vasárnap délután kedvére szunyókálhasson egyet.

Jó pontokat szerezhetett férjénél az az asszony is, aki már a reggelihez is szépen felöltözött.

Nem számíthatott azonban elismerésre az a feleség, aki nem vette észre, hogy férjének valamelyik ruhájáról leszakadt a gombja vagy aki elfelejtette megstoppolni a kilyukadt zoknit.

Szintén nem volt ildomos a nőknek túl későn lefeküdni vagy egy nyilvános összejövetelen más férfival flörtölni.

Az ajánlás szerint rossz pontokat szereztek férjüknél azok a nők is, akik az ágyban a hideg lábukat a férjükhöz nyomták, hogy felmelegítsék magukat. Szintén vita tárgya lehetett, ha a feleség hajcsavarókkal a fején vagy vörösre festett körmökkel feküdt le este aludni.

Mindezek az elvárások az asszonyokkal szemben napjainkra elkoptak, egyes pszichológusok szerint azonban az elvárásoknak megtalálhatók a napjainkra jellemző változatai is.

Nem szabad például provokálni azt a férfit, akit idegesít, ha neje nem a végén, hanem az elején nyomja meg a fogkrémes tubust, sőt nem ajánlatos autóvezetési tanácsokat sem adni életünk párjának.