Gyomorgyűrűt a gyerekeknek!

Infostart
2008. május 16. 10:10
Akár általános iskolás gyerekeknek is gyomorgyűrűt kell majd felhelyezni, ha tovább nő az elhízottak száma - figyelmeztetett egy brit orvosi szakértő. Nagy-Britanniában egyre súlyosabb problémát okoz a túlsúlyosak arányának növekedése - minden korosztályban.

A vészharangot most Steve Ryan, az egyik liverpooli gyerekkórház vezetője kongatta meg. Arra figyelmeztetett, hogy a 2-3 éves brit gyerekek között egyre több az elhízott, a tizenévesek körében pedig riasztóan terjed a 2-es típusú cukorbetegség és az alvási apnoe (légzéskimaradással járó alvászavar), amelyeket korábban elsősorban a középkorúak betegségének tartottak.

Az orvos szerint ezért "szinte elkerülhetetlen", hogy néhány éven belül ne legyenek kénytelenek gyerekeknél is alkalmazni a gyomorgyűrűt, amely segít a fogyásban.

Ezt a műtétet egyelőre csak felnőtteknél végzik - és csupán akkor, ha már minden más módszer kudarcot vallott. Bár a műtét kockázatokkal jár, Ryan szerint mégis ez lehet a legjobb megoldás néhány gyerek esetében is.

Az orvos beszámolt arról, hogy drámaian megnőtt az utóbbi évtizedben a kórház körzetében a túlsúlyos gyermekek száma - közülük sokán ráadásul már egészen kicsi korukban elhízottak. A testsúlyuk pedig egyes betegségek esetében komplikációkat okozhat.