A pandák figyelmeztették a brit turistákat a földrengésre

Infostart
2008. május 16. 10:00
A pandák előre jelezték a küszöbön álló katasztrófát - számoltak be a hétfői kínai földrengés brit túlélői.

19 brit turista éppen a híres kínai Volong pandarezervátumban tartózkodott, amikor a Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földrengés sújtott le Szecsuan tartományra.

A turisták közül sokan felfigyeltek arra, hogy a pusztító rengés előtt a pandák különösen viselkedtek: abbahagyták a bambuszlevelek eszegetését, és őrjítően izgatottá váltak. Az egyik brit elmondása szerint az állatok fel-alá kezdtek el járkálni, majd kis idő múlva hallották a földmozgás iszonyatos hangját. Ekkor az állatok a rezervátum szélére futottak.

Zoológusok szerint elképzelhető, hogy a pandák előre jelezték a nagy erejű földrengést, mivel az állatok képesek megérezni a természeti katasztrófákat.

A britek mindegyike szerencsésen megúszta a katasztrófát. Két napig takarmányon és vízen éltek, míg végül megtalálták őket a mentőalakulatok. Dicsérték a helyiek kedvességét és segítőkészségét.

Még több ezren vannak a romok alatt Kínában, ahol a kormány attól tart, hogy a természeti katasztrófa áldozatainak száma elérheti az 50 ezret is.