A britek Európa kövérjei

Infostart
2008. május 15. 19:40
A britek a legkövérebbek a kontinensen - derül ki egy vizsgálatból, amely szerint minden 10 angol és skót nőből 6 túlsúlyos vagy kövér, így ők vezetik a nehézsúlyúak csoportját, de a férfiak sem sokkal maradnak le az élmezőnytől.

Gyorsételek és kevés mozgás - ezek a kövérség legnyilvánvalóbb okai, és ezek teszik Európa kövérjeivé a briteket, akik a fejlett országok közül is a rangsor nem éppen előkelő második helyét foglalják el. Csak az amerikaiak kövérebbek a szigetországiaknál.

Skócia áll a nők elhízottságának az élén Európában: közel 60 százalékuk túlsúlyos vagy elhízott. Anglia a második ezen a listán 58 százalékkal.

Ezzel ellentétben az olasz nőknek mindössze a 35, a franciáknak pedig 40 százaléka küzd súlyproblémával. A legvékonyabb nők Svájcban élnek: az alpesi országban 3-ból kevesebb mint egy nő nyom többet a mérlegen a kelleténél.

A kövér férfiak rangsorát Ciprus vezeti, ahol közel 73 százalék elhízott. Õket követik az angolok, akik nem sokkal maradnak le a "győztes" országtól. Európa legvékonyabb férfiai Litvániában élnek a tanulmány szerint.

A túlsúlyosság 9 évvel rövidítheti meg az ember élettartamát, és növelheti a különböző egészségügyi problémák kialakulását.

A britek átlagosan a napi ajánlott ötszöri adag helyett háromszor fogyasztanak zöldséget vagy gyümölcsöt.