Versenytársat kap a Wikipedia

Infostart
2008. május 14. 21:15
Franciaország régóta küzd az angol kultúra egyre nagyobb térnyerése ellen, most pedig virtuálisan is felveszi a kesztyűt, hogy megvédje saját kulturális értékeit. A 150 éves múltra visszatekintő Larousse enciklopédia kiadói elhatározták, hogy létrehozzák a Wikipedia konkurenciáját.

Az ingyenesen hozzáférhető enciklopédia a tervek szerint úgy próbálná rendszerében beépíteni a Wikipedia előnyeit, hogy közben kiküszöböli a hátrányokat a már meglévő virtuális lexikont ugyanis rendszeresen éri kritika megbízhatatlansága miatt, hiszen a szócikkeket bárki szerkesztheti, és tetszés szerint bármikor átírhatók a bejegyzések.

A Larousse azonban csak regisztrált felhasználók számára engedélyezné a bejegyzések készítését és a szócikkek szerkesztését, az írások alatt pedig minden esetben megjelenik majd a készítő neve.

A tervek szerint csaknem 150 ezer szócikket tesznek közzé saját enciklopédiájukból, amelyet mintegy 10 ezer ábra vagy kép egészít majd ki. Emellett olyan videókat is elhelyeznének az oldalon, mint a National Geographic felvételei.

A Wikipedia összeállításán eddig csaknem 390 ezer önkéntes dolgozott világszerte, a Larousse mégis úgy véli: felveheti a versenyt a világszerte egyre népszerűbb virtuális enciklopédiával.

A Wikipedia készítői egyébként mostanában éppen egy fordított irányú fejlesztésen dolgoznak, az internetre feltöltött információkat szeretnék kiadni papír alapon. A kötetbe mintegy 1 millió szócikknek nagyjából a negyede kerülne be.