Életet menthet a head-set

Infostart
2008. május 14. 06:01
Az Egyesült Államokban jelenleg nem tiltják a szabályok, hogy a sofőrök vezetés közben a kezükben tartva használják mobiltelefonjukat. Lehetséges azonban, hogy ez nem marad így sokáig, egy kutatás ugyanis most bebizonyította, hogy a tiltás több ezer ember életét mentené meg évente.

Egy kaliforniai vizsgálat megállapította, hogy az államban, ahol évente csaknem négyezer ember hal meg autóbalesetben, jelentősen csökkenteni lehetne a közúti halálozások számát a kézi mobiltelefonálás tiltásával.

A tanulmány készítői rámutatnak arra: ha az egész országokban bevezetnék a tiltást, azzal évente több ezer ember életét mentenék meg.

A kutatás szerint jelentős különbség van aközött, hogy a vezető a kezében tartja telefonját vagy head-settel használja azt, előbbi esetén ugyanis a telefonálás jelentősen elvonja a sofőr figyelmét.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy ennek különösen akkor van jelentősége, ha rossz az időjárás vagy nedves az út.

Más kutatások azonban ezzel némileg ellentmondóan azt állapították meg, hogy mindenféle telefonálás elvonja a vezető figyelmét, azaz az is káros, ha a sofőr head-setet használ.

Magyarországon vezetés közben kizárólag head-settel lehet telfonálni.