Űrzöldségek menthetik meg az emberiséget az éhezéstől

Infostart
2008. május 13. 11:53
A normális töknél tízszer nagyobbra nőnek, a súlyuk pedig eléri egy felnőtt férfiét - nem egy sci-fiben "szerepelnek", de valóban földönkívüliek a Kínában termesztett zöldségek, a magjuk ugyanis vetés előtt két hetet töltött Föld körüli pályán.

Az űrrepülés után visszahozott magukat egy kínai melegházban keltették ki - a legvérmesebb reményeket is túlszárnyaló eredménnyel. Tapasztalataik alapján azt remélik, hogy a félméteresre megnövő uborkák, a hatkilós padlizsánok és a kisebb fácska méretű paprikanövények termése megoldást nyújthat az élelmiszerválságra.

A kutatók úgy vélik, hogy a zéró gravitáció, az űrbeli sugárzás és a mágneses mezők hatására nőnek ilyen hatalmasra a zöldségek és a gyümölcsök, ráadásul a vitamintartalmuk is sokkal magasabb a szokásosnál. A termés 10-20 százalékkal nagyobb - vagyis gazdag élelmiszerforrást kínál az 1,3 milliárd lakosú országnak.

A kísérlettel foglalkozó Kantoni Agrártudományi Akadémia telepén termett már 9,5 kilós paradicsom, a görögdinnyék pedig szinte lemérhetetlenek. A kutatók 2000 magot küldtek az űrbe 2006-ban a Csicsian 8 műholddal. A csírázás után kiválogatták a magokat, majd elültették azokat.

A kutatásban 22 tartomány vesz részt, a munkát a Kínai Tudományos Akadémia koordinálja, a gigantikus zöldségek és gyümölcsök pedig már kaphatóak Japánba, Thaiföldön és Szingapúrban is.