Szondáznak a szórakozóhelyeken

Infostart
2008. május 13. 09:51
Franciaországban minden éjszakai bárban és szórakozóhelyen kötelezően bevezetik az alkoholszondát, hogy így csökkentsék a halálos kimenetelű balesetek számát az utakon.

19 halott - ez a pünkösdi hosszú hétvége mérlege Franciaországban, ahol a legtöbben autóba ültek, és vidékre vagy a tengerpartra utaztak. A véres hétvége után a kormány úgy döntött: elejét veszi a nagy számú közúti baleseteknek.

Jean-Louis Borloo környezetvédelmi miniszter már be is jelentette, hogyan: a legalább hajnali kettőig nyitva tartó és alkoholt árusító helyet alkoholszondával fognak felszerelni, hogy a távozó vendégek ellenőrizni tudják, mennyi alkoholt fogyasztottak.

A miniszter szerint a rendszert már sikeresen tesztelték 350 bárban és szórakozóhelyen Nyugat-Franciaországban, így nyárra akár ki lehet terjeszteni az egész országra. A politikus úgy véli, hogy az új autókba gyártásnál is be kéne szerelni egy leheletet ellenőrző készüléket, ami meg tudja akadályozni a jármű beindítását, ha a vezetőnél magas alkoholszintet érzékel.

A bártulajdonosok kételkednek a rendszer hatékonyságában. Szerintük ugyanis képtelenség rávenni a vendégeket, hogy fújjanak bele a szondába, ráadásul az emberek többsége a kisboltokban és a szupermarketekben szerzi be az alkoholt, nem pedig a bárokban.

Franciaországban már életbe lépett az a szigorú dohánytörvény is, ami megtiltja a kávézókban, a bárokban és a szórakozóhelyeken a cigarettázást. A vendéglátósok szerint a vendégek nehezen viselnék, ha ezen felül még szondáztatni is kellene őket, így félő, hogy alaposan lecsökkenne az alkoholt is mérő szórakozóhelyek látogatottsága.