"Létezik élet a Földön kívül" - állítják az űrhajósok

Infostart
2008. május 13. 08:23
Az emberiség fog találni életet az univerzumban - biztosak ebben azok az űrhajósok, akik márciusban jártak a Nemzetközi Űrállomáson. "Muszáj, hogy létezzen a miénkhez hasonló élet" - jelentette ki Doi Takao, aki most tért vissza a Földre az Endeavourral 16 napos űrutazásából.

A japán űrhajós és a misszió többi résztvevője Tokióban tartott hétfőn sajtótájékoztatót, ezen fejezték ki abbéli meggyőződésüket, hogy az űr meghódítása során az emberek biztosan találnak majd életet.

Azt azonban ő és a kollégái is tagadták, hogy ezt személyes tapasztalataik alapján gondolják így; mint mondták, nem láttak semmi olyasmit, ami a földönkívüli élet bizonyítéka lenne.

Decemberben a japán kormány második számú vezetője, a kabinet főtitkára, Micsimura Nobutaka lepte meg a közvéleményt azzal, hogy kijelentette: UFO-k pedig igenis léteznek, és biztos benne, hogy értelmes élet is van a Földön kívül.

Még messzebb ment Isiba Sigeru védelmi miniszter, aki közölte: vizsgáltatja annak a jogi lehetőségeit, hogy az alkotmányba bekerülhet-e a válaszcsapás joga egy esetleges földönkívüli támadásra.

Hasonlóképpen vélekedett a tokiói sajtótájékoztatón Mike Forman, az Endeavour-misszió egyik szakértője is. "Ha elég messzire eljutunk, akkor biztosan találunk valamit odakint. Lehet, hogy nem olyan fejlett életformára lelünk majd, mint amilyen a miénk, de azt elég nehéz elhinni, hogy ne lenne a Földön kívül élet ebben a hatalmas univerzumban" - jelentette ki.

Dominic Gorie, az egység parancsnoka, aki már negyedszer járt az űrben, ezzel kapcsolatban a régi felfedezők tapasztalataira emlékeztetett. Akik először hajózták át a földi óceánokat, szintén nem tudták előre, mivel találkoznak majd. "Mi is így vagyunk ezzel - és éppen ez benne a szép" - hangsúlyozta.

Jó sok idő eltelhet azonban addig, amíg az emberiség kapcsolatba kerülhet földönkívüli életformákkal - tette hozzá a misszió egy másik szakértője. "Egyelőre még csak apró lépéseket teszünk az űrben, és nem jutottunk messzire a Földtől" - magyarázta Richard Linnehan.