Kik a boldogabbak: az idősek vagy a fiatalok?

Infostart
2008. május 13. 21:15
Jó hírrel szolgál egy amerikai kutatás a tinédzsereknek és a rocksztároknak: az idős kor boldogságot hoz. Az öregek már tudják, hogyan tudnak boldogságot vinni az életükbe, például gyakran aktívabb szociális életet élnek, mint a fiatalok.

Az idős emberek általában boldogabbak, mint a fiatalok - állapította meg egy Egyesült Államokban készült kutatás, amelyet a Chicagói Egyetem szociológusai készítettek.

A tanulmány számos sztereotípiát cáfolt meg, a többi mellett azt, hogy az idősek hajlamosak bezárkózni, és a társas kapcsolataik szegényesebbek lennének, mint a fiataloké. Sőt azt is, hogy az öregeknek rosszabb életük lenne, mint a fiataloknak.

A kor előrehaladtával számos elkerülhetetlen probléma jelentkezik az emberek életében. Az idősek elveszíthetik szerelmüket, betegeskedni kezdenek, a rokonok és a barátok meghalnak.

Csakhogy az emberek időskorra megtanulják kezelni a problémákat, és azt is, hogyan kell örülni az élet apró örömeinek. Mindezek hatására az idősebb emberek már kevesebb elvárást támasztanak akár a saját életükkel, akár másokkal szemben, például nem akarnak Nobel-díjas tudósok lenni, megelégednek azzal, ha egy középiskolában tanítanak.

A tanulmány készítéséhez csaknem 28 ezer embert interjúvoltak meg, a '70-es évek elejétől egészen 2004-ig. A legfiatalabb résztvevő 18, a legidősebb 88 éves volt. Az évtizedek alatt az egyes beszélgetések eredményeit sok minden befolyásolta, a gazdasági krízisek alatt például általában pesszimistábbak voltak az emberek, de az általánosságban kijelenthető, hogy az idősebbek mindig boldogabbak voltak a fiataloknál.

A 88 éveseknek átlagosan a 33 százaléka vallotta magát nagyon boldognak, míg a 18 évesek között ez csak a megkérdezettek 24 százalékára volt igaz.