A szmog növeli a vérrög kialakulásának veszélyét

Infostart
2008. május 13. 11:40
Egy amerikai tanulmány szerint növelheti a halálos vérrög kialakulásának kockázatát, ha sok szennyezett levegőt lélegzünk be.

Orvosok eddig úgy vélték, hogy a mélyvénás trombózis elsősorban azoknál alakul ki, akik keveset mozognak, vagy sokat utaznak repülőn, ahol a székükbe szegeződve kell végigülniük a többórás utat. De veszélyeztetettek azok is, akik sokat ülnek az íróasztala mögött anélkül, hogy sétálnának, vagy testgyakorlatokat végeznének.

A Harvard Egyetem kutatói szerint a vérrög kialakulásának legújabb okozója a légszennyezettség.

Az amerikai tudósok azzal magyarázzák állításukat, hogy a légszennyezés sűrűbbé teszi a vért, amelyben így könnyebben képződhet rög - ez pedig mélyvénás trombózishoz is vezethet.

A kutatók 2000, Olaszországban élő emberen végeztek vizsgálatot, és 900-nál találtak vérrögöt, amely a lábban képződve egészen a tüdőig vándorolhat, és a légzőszerv összeomlását is okozhatja.

Az amerikai egyetem tudósai úgy vélik: a nagy légszennyezettség veszélyeinek kitett embereknél 70 százalékkal nagyobb a vérrög kialakulásának lehetősége. A légszennyezettségi irányelvekben többnyire úgy határozzák meg, hogy az egészséges érték felső határa négyzetméterenként 50 mikrogramnyi szennyeződés - az amerikai kutatók a megbetegedett emberek esetében úgy találták, hogy tartózkodási helyük négyzetméterenként 10 mikrogamm szennyező anyagot tartalmazott.