A szex valóban szívrohamot okoz? - téveszmék az egészségünkről

Infostart
2008. május 13. 20:15
Kell-e édességek fogyasztása után fogat mosni? Cukorbetegek leszünk-e, ha sok cukrot fogyasztunk? Masszíroztathatják-e magukat a rákos betegek? A szex növeli-e a szívinfarktus kockázatát? A többi mellett ezekre a kérdésekre kereste a választ a Daily Mail brit napilap szakemberek segítségével.
Az antibiotikum nem keverhető alkohollal?

Sokszor halljuk azt a tanácsot, hogy az antibiotikumot nem szabad alkohollal keverni, mert rosszullétet okozhat. A Daily Mail összeállítása szerint azonban a két szer keverékének semmilyen hatása sincs. A mítosz onnan eredhet, hogy számos gyógyszer a szeszes italokkal együtt alkalmazva rosszullétet, hányást vált ki, ez azonban az antibiotikumokra nem igaz.

Ha túl sok cukrot eszünk, cukorbetegek leszünk?

A sok cukor fogyasztása nem okoz diabéteszt, a betegséget a hasnyálmirigy rendellenes működése váltja ki, ha ugyanis a szerv nem termel elegendő inzulint, a szervezet nem tudja kontrollálni a vércukorszintet - mondta Caroline Butler, brit diabétesz-tanácsadó. Rámutatott azonban arra is, hogy már létezik a diabétesznek egy kettes típusa, amely az elhízás következtében alakul ki, épp ezért érdemes kordában tartani a súlyunkat.

Cukros ételt fogyasztása után fogat kell mosni?

Phil Stemmer, egy londoni fogászati klinika fogorvosa szerint az ajánlásnak nemhogy haszna nincs, de kifejezetten káros. A savanyú vagy édes dolgok fogyasztása után ugyanis az íny lágyabbá válik, ha pedig ilyenkor fogat mosunk, azzal ártunk neki. Az is egy tévhit, hogy az a jó fogmosás, ami jó sokáig tart. A szakemberek szerint fogaink két perc alatt megtisztíthatók, a további dörzsölés azonban elkoptathatja a fogakat és az ínyt is.

A szemüveg viselése rontja a látást?

Az idősebb emberek között egyre többet találunk, akiknek szemüveget kell hordaniuk az olvasáshoz. Sokak szerint ezek viselésétől azonban ellustul a szem, és a szemüveg levétele után rosszabbul látunk, mint feltétele előtt láttunk. A szakemberek szerint azonban mindössze arról van szó, hogy a szemüveg tökéletesíti a fókuszálást, és amikor letesszük az eszközt, elveszítjük ezt a mankót.

A folyamatos fejfájás agydaganatra utalhat?

Általános tévhit, hogy akinek sokat fáj a feje, annak agydaganata lehet. Az agydaganat valóban kiválthat fejfájást, ám a tumor nem csak ezt az egy tünetet produkálja. Akinek daganattól kell tartania, annál a többi mellett szédülés, látászavar vagy hallucináció is fellép.

A masszázs áttéteket okozhat a rákos betegeknél?

Sok daganatos beteg gondolja azt, hogy nem szabad masszíroztatnia magát, mert az segíti a káros sejtek osztódását és szétáramlását a szervezetben, így hozzájárul az áttétek kialakulásához. Minderre egyelőre nincs tudományos magyarázat, a masszázs rákos betegekre gyakorolt jótékony hatását azonban már több kísérlet is bizonyította.A túlsúlyos embernek lassabb az emésztése?

Az elhízott vagy túlsúlyos emberek súlyukat gyakran indokolják a lassú emésztésükkel, azzal, hogy szervezetük lassabban égeti el a zsírokat. Ennek azonban az ellenkezőjére is van számos példa, a vékony emberek között is találunk olyanokat, akik lassan emésztik meg az ételt, míg a kövérek között is vannak olyanok, akiknek gyors a metabolizmusuk. Sőt, mivel a kövéreknek sokkal nagyobb testet kell cipelniük, nagyobb szerveket kell működtetniük, ez több energiát emészt fel. Épp ezért testük gyorsabban bontja le a tápanyagokat. Gyakori, hogy ha egy elhízott ember fogyókúrába kezd, ez a hatás megszűnik, így anyagcseréje lelassul.

A tüdőrák a dohányosok betegsége?

Manapság ez sem jelenthető ki egyértelműen, hiszen például a passzív dohányosokat - olyan embereket, akik maguk nem cigarettáznak, de együtt élnek egy dohányossal - sokkal jobban veszélyezteti a betegség, mint a dohányzókat.

Ha jobban érzem magam, leállhatok az antibiotikumok szedésével?

Gyakran fordul elő a betegekkel, hogy leállnak a gyógyszerek, még az antibiotikumok szedésével, ha elkezdtek kilábalni a betegségből. Csakhogy ezzel igen sokat ártanak maguknak. A baktériumok kipusztításához ugyanis akkora adag gyógyszerre van szükség, amennyit az orvos felírt. Ha elkezdjük a baciluspusztító készítmény szedését, de nem fejezzük be, azzal csak azt érjük el, hogy a kórokozók találkoznak a szerrel, de nem pusztulnak el tőle. Eközben kialakul bennük az ellenállás az antibiotikummal szemben, így a gyógyszernek a legközelebbi szedésekor már nem semmilyen haszna nem lesz.

A napozókrémek megvédenek a bőrráktól?

Sokan gondolják, hogy a napozószerek használatával megelőzhetik a bőrrákot, így alkalmazásuk mellett bátran kifekszenek a napra abban a napszakban is, amikor ezt a szakemberek kifejezetten nem ajánlják, azaz délelőtt 11 és délután 3 óra között. Mindez azonban nem igaz, a naptej mindössze a leégéstől véd meg. A bőrrák kialakulásának kockázata függ a napon töltött órák számától, ezt pedig a naptejek sem tudják megakadályozni

Az 50 feletti férfiaknál a szex növeli az infarktus veszélyét?

Az tény, hogy szex közben megemelkedik a férfiak és természetesen a nők pulzusa, mindez pedig növeli a szívroham kockázatát. A növekedés azonban nagyjából olyan mértékű, mint ha hegyet másznánk. Ha valakinek nincs problémája a szívével, és a túrázás sem okoz gondot számára, annak a szextől sem kell félnie - mondják a szakemberek.