A mycotoxinok hatása már a középkor óta ismert. Az anyarozzsal fertőzött gabonát fogyasztó emberek többsége hallucinációtól, mániákus depressziótól kezdett el szenvedni, és tömeges vetéléseket is észleltek a méreg hatására, ami gyakorlatilag az élelmiszerlánc egészében megtalálható - igaz, nagyon kis mennyiségben.
A középkorban hosszú idő alatt halmozódott fel a gabonában a toxin, amely a szakértők szerint a klímaváltozás következtében újra pusztíthat, miután belekerül a magvakba a termőföldből vagy a tárolás során.
A mycotoxin legmérgezőbb fajtája az aflatoxin, ez megtalálható az ausztráliai kukoricában, és veszélyes rákkeltő hatású. Mivel a méreg leginkább a melegebb és párás, esős időjárást kedveli, élelmiszer-szakértők szerint a klímaváltozás éppen megfelelő körülményt teremt az elterjedéséhez.
Az elmúlt években a globális felmelegedés hatására már jelezték Ausztráliából, hogy a kukoricatermés aflatoxin szintje megemelkedett.
Többen attól tartanak, hogy a megnövekedett toxinszintű gabona akár a reggeliző asztalra is kerülhet, ám a szakértők úgy vélik: a gyilkos kukoricapehely miatt egyelőre még nem kell aggódni, mindenesetre folyamatos ellenőrzés alatt kell tartani a világ élelmiszer-biztonságát.