A klímaváltozás újabb hatása: gyilkos kukoricapehely

Infostart
2008. május 13. 10:52
A klímaváltozás hatására olyan kukorica nőhet, amely a legerősebb, rákot okozó mérget tartalmazza - állítják egészségügyi szakértők.

A mycotoxinok hatása már a középkor óta ismert. Az anyarozzsal  fertőzött gabonát fogyasztó emberek többsége hallucinációtól, mániákus depressziótól kezdett el szenvedni, és tömeges vetéléseket is észleltek a méreg hatására, ami gyakorlatilag az élelmiszerlánc egészében megtalálható - igaz, nagyon kis mennyiségben.

A középkorban hosszú idő alatt halmozódott fel a gabonában a toxin, amely a szakértők szerint a klímaváltozás következtében újra pusztíthat, miután belekerül a magvakba a termőföldből vagy a tárolás során.

A mycotoxin legmérgezőbb fajtája az aflatoxin, ez megtalálható az ausztráliai kukoricában, és veszélyes rákkeltő hatású. Mivel a méreg leginkább a melegebb és párás, esős időjárást kedveli, élelmiszer-szakértők szerint a klímaváltozás éppen megfelelő körülményt teremt az elterjedéséhez.

Az elmúlt években a globális felmelegedés hatására már jelezték Ausztráliából, hogy a kukoricatermés aflatoxin szintje megemelkedett.

Többen attól tartanak, hogy a megnövekedett toxinszintű gabona akár a reggeliző asztalra is kerülhet, ám a szakértők úgy vélik: a gyilkos kukoricapehely miatt egyelőre még nem kell aggódni, mindenesetre folyamatos ellenőrzés alatt kell tartani a világ élelmiszer-biztonságát.