Miért vesztették el "kétszer" a II. világháborút a németek?

Infostart
2008. május 9. 08:44
A II. világháború 1945-ben május 8-án ért véget, ezt a napot ünnepelte Nyugat-Európa és az Egyesült Államok. A Szovjetunió azonban május 9-ét tartotta a győzelem napjának. Sztálin ugyanis elégedetlen volt, hogy magas rangú szovjet tisztek nem voltak jelen a kapitulációnál, ezért másnap a németeknek újra "el kellett veszíteniük a háborút".

A nyugati világ május 8-án, a szovjetek azonban sokáig május 9-én ünnepelték a II. világháború végét. Sztálin ugyanis elégedetlen volt, hogy magas rangú szovjet tisztek nem voltak jelen a németek kapitulációjánál, ezért másnap a németeknek újra "el kellett veszíteniük a háborút" - mondta Kun Miklós történész.

Mint mondta, a német vezérkar Reims városában tette le a fegyvert, a kapitulációnál azonban a szovjet vezérkar nem volt jelen. Sztálin ezért másnap egy Berlin melletti kastélyban Zsukov és Konyev marsall jelenlétében megrendezett egy másik fegyverletételt is.

A történész rámutatott: ekkor a kulisszák mögött már igen nagy ellentétek voltak az angolok és amerikaiak, valamint a szovjetek között, a többi mellett azért, mert a szovjetek igen keményen bántak a letartóztatott angol katonákkal vagy mert Tito partizánjai - akik mögött Moszkva állt - olyan területekre is bevonultak, amelyek az előzetes megállapodások értelmében nem az övék lett volna.

Mindezek miatt Churchill 1945 áprilisában, a legnagyobb titokban adott ki egy "házi feladatot" az angol és amerikai vezérkarnak Elképzelhetetlen címmel, amelyben arra várt választ: van-e esélye egy, az angolok és amerikaiak, valamint a szovjetek közötti háborúnak. Kun Miklós elmondta: a brit miniszterelnök egyértelmű nemleges választ kapott.

Hanganyag: Molnár Anikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást