A konzervatívok boldogabbak

Infostart
2008. május 8. 11:05
A konzervatív gondolkodásúak boldogabbak, mint a liberális beállítottságúk - állítja egy amerikai kutatás. Ennek az az egyik oka, hogy előbbiek jobban tudják igazolni a társadalmi egyenlőtlenségeket.

Egy új amerikai felmérés megállapításai szerint általában elégedettebbek az életükkel és boldogabbak a konzervatív beállítottságúak, mint a liberálisok. Amerikai kutatás lévén nem árt megjegyezni: konzervatívok alatt az állam minimális szerepvállalását és az alacsony adókat szerető szavazókat értették a kutatók.

Úgy találták, hogy függetlenül családi állapotuktól, jövedelmüktől és hogy járnak-e templomba, a jobboldali érzelműek magasabb készséget mutatnak a racionalizálásra, arra, hogy például a társadalmi egyenlőtlenségeket értelmezzék.

A kutatók a következő állításokat értékeltették a résztvevőkkel: "Nem olyan nagy baj, ha egyeseknek jobbak az esélyeik, mint másoknak", illetve "jobb lenne, ha az ország kevesebbet aggódna amiatt, hogy mekkorák az egyenlőtlenségek."

Az amerikai konzervatívok például a meritokrácia elméletét alkalmazzák a társasalmi egyenlőtlenségekre. Azt vallják, hogy az ember társadalmi helyzete a szorgalmától és jó teljesítményétől függ, így gyakorlatilag mindenki azt a státuszt éri el, amelyet megérdemel.

A New York-i Egyetem által végzett kutatási eredmény igazol egy korábbi felmérést, amely szerint a konzervatívok 46 százaléka vallotta magát nagyon boldognak a liberálisok 28 százalékával szemben. Utóbbiak számára nagyobb stresszt okoznak a társadalmi egyenlőtlenségek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást