A jó csokoládé jót tesz a kismamának

InfoRádió / MTI
2008. április 30. 20:00
jó minőségű fekete csokoládé fogyasztása segít a terhesség idején és óv a magas vérnyomás okozta bonyodalmaktól - mutatta ki egy amerikai tudóscsoport.

A terhességek 8 százalékánál alakul ki preeklampszia, ödémákkal és súlygyarapodással párosuló magas vérnyomás, de jó minőségű csokoládé fogyasztásával ennek kockázata 69 százalékkal csökken - mondta el az AFP-nek Elisabeth Triche, a Yale egyetem kutatója.

Az eklampszia olyan rángógörcs, amely eszméletvesztéssel jár a terheseknél, az ezt megelőző állapot a preeklampszia.

Az 1996 és 2000 között zajlott vizsgálat során 2291 nő terhességét követték, az eredményekről az Epidemiology című szakfolyóirat számolt be.

Mellkasi fájdalmak ellen is jó

A terhes anyák csokoládéfogyasztását eredeti módszerrel vizsgálták: a szülésnél a köldökzsinór egyik darabjában mérték a teobromin arányát - ez a csokoládé egyik alkotóeleme. Ez, a különösen a fekete csokoládéban kimutatható összetevő az emésztést, a szív- és az érrendszer működését is ösztönzi, ezenkívül a magas vérnyomást csökkentő magnéziumot és antioxidáns flavanoidokat tartalmaz.

A csokoládét mellkasi fájdalmak és az erek merevségének kezelésére is ajánlják.

Más módon a fogyasztást megbízhatóan mérni azért nehéz, mert a különböző minőségű csokoládék kakaótartalma eltérő. "Minél feketébb a csokoládé, annál jobb. Minél inkább édesítették és minél nagyobb a zsírtartalma, annál kevesebb teobromin van benne" - közölte Triche asszony. Ennek az összetevőnek az aránya 0,15 százaléktól 0,46 százalékig terjedhet.

Azoknál a nőknél, akik a terhesség harmadik negyedévében heti legalább öt tábla minőségi csokoládét fogyasztottak, 40 százalékkal csökkent a vizsgálat szerint a preeklampszia kialakulásának valószínűsége.