Oktatókönyv gyerekeknek a plasztikai műtétekről

Infostart
2008. április 28. 08:00
Michael Salzhauer orra átszabatása után hazatért családjához, majd azt tapasztalta, hogy mikor bekötözött arcával belépett otthonába, gyermekei sikítva szaladtak el előle. Ekkora határozta el, hogy könyvet ír a gyermekek számára, amiben a plasztikai beavatkozások okát magyarázza el számukra.

A gyönyörű mamám (My Beautiful Mummy) címmel jelentette meg gyermekeknek szóló könyvét egy plasztikai sebész, amelyben rajzokkal magyarázza el a gyermekeknek: szüleik miért műtetik meg orrukat, töltetik fel szájukat vagy változtatnak mellméretükön.

A sebész ugyanis gyakran azt tapasztalta, hogy a kicsiket félelemmel töltik el az ilyen műtétek, azt gondolják, hogy szüleikkel valami nagy baj történt a kórházban. Ezért úgy gondolta: a gyermekeknek meg kell magyarázni, hogy ilyenkor semmi probléma sincs.

A férfi Floridában működtet egy klinikát. Kötetét először csak néhány száz példányban nyomtatta ki, és kizárólag saját ügyfelei gyermekeinek szánta. Az érdeklődés azonban akkora volt, hogy immár az interneten terjeszti a kiadványt, amelyről utánnyomás készült.

A könyvben a többi mellett azt magyarázza egy édesanya a gyermekének, hogy ahogy öregedett, teste megereszkedett, ezért már nem fért bele a ruháiba. A műtét azonban segít neki abban, hogy újra jól érezze magát.

A beavatkozás világszerte egyre nagyobb divat, főleg a nők körében. A 60 milliós lakosú Nagy-Britanniában tavaly 32 ezer plasztikai műtétet végeztek, 90 százalékát nőkön.