Pénisztolvajok tartják rettegésben a várost

Infostart
2008. április 25. 08:00
A kongói rendőrség letartóztatott 13 varázslót, akiket azzal vádolnak, hogy fekete mágiával elrabolták, illetve összezsugorították több férfi péniszét. Kinshasában pánik tört ki a péniszlopások miatt, több állítólagos boszorkányt majdnem meg is lincseltek.

A péniszlopásokról szóló jelentések nem ritkák Nyugat-Afrikában, ahol még mindig nagyon sokan hisznek a hagyományos, természeti vallásokban és a boszorkányságban, s manapság is előfordulnak rituális gyilkosságok, amikor a véréért, vagy egyes testrészéért ölnek meg valakit.

A péniszlopásokról szóló hírek a múlt héten kezdtek el terjedni Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság 8 milliós fővárosában. Szinte csak erről beszéltek a rádiók betelefonálós műsoraiban, amelyekben arra figyelmeztették a férfiakat: nagyon vigyázzanak, ha olyannal ülnek be egy iránytaxiba, aki aranygyűrűt visel.

Az állítólagos áldozatok - akik közül 14-et szintén őrizetbe vettek - azt állítják, hogy a varázslók csak megérintették őket, a külső nemi szerveik máris elkezdtek zsugorodni, illetve eltűnni.

A rendőrség azért vette őrizetbe az áldozatokat is az állítólagos varázslókkal együtt, hogy megakadályozzon egy olyan vérontást, amelyhez hasonló egy évtizede Ghánában történt: akkor 12 feltételezett pénisztolvajt lincselt meg a feldühödött tömeg.

Később azonban mind a 27 embert szabadon engedték Kinshasában.

"Szívesen mondanám, hogy vicc az egész. De hiába próbálom meggyőzni az áldozatokat: nézzen oda, megvan a pénisze - azt válaszolják, hogy igen, de kisebb, vagy használhatatlan" - magyarázta Jean-Dieudonne Oleko, a főváros rendőrfőnöke.

A kinshasaiak közül sokan a közeli alsó-kongói lázadókat vádolják a péniszlopással; szerintük a fegyveresek így állnak bosszút a hadsereg rajtaütései miatt.