Halálos szívroham - négy doboz energiaitaltól

Infostart
2008. április 25. 21:15
Valószínűleg a sok elfogyasztott energiaitaltól kapott halálos kimenetelű szívrohamot egy brit szupermarket árufeltöltője. A férfi állítólag éjszakánként négy dobozzal is megivott az egyik legismertebb energiaitalból.

A 40 éves Alfredo Duran munka közben esett össze: megállít a szíve. A férfi rendszeresen fogyasztott energiaitalt, amely dobozonként 80 milligramm koffeint tartalmaz - annyit, mint egy hosszú kávé -, és amelynek a forgalmazását már több országban be is tiltották.

A boncolásból kiderült, hogy Durannek szívnagyobbodása volt - a kór miatt a szív nem képes megfelelően ellátni vérrel a szervezetet. Bár Ian Roberts patológus a halottszemlén azt mondta: a Duran vérében található koffein mennyisége normális körülmények között nem halálos, mégis hozzájárulhatott a halálához.

A halottkém végül azt állapította meg, hogy a bolíviai származású férfi természetes halált halt, amelyet Nicholas Gardiner "hirtelen felnőtthalál-szindrómához" hasonlított.

Az özvegy azonban elégedetlen a vizsgálat eredményével. "Egészséges volt, és fiatal, mi pedig még mindig nem tudjuk, miért halt meg" - jelentette ki Mariana de Jesus Ortiz.

Az energiaital gyártójának szóvivője pedig azt hangsúlyozta, hogy a termék káros hatásait eddig még semmi sem bizonyította. Ennek azonban ellentmond egy tavalyi amerikai vizsgálat, amely megállapította, hogy heti két energiaital elfogyasztása már 10 százalékkal megemelheti a vérnyomást.

Egy másik felmérés pedig kimutatta, hogy azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk, vagy szívbetegek, nem is szabad energiaital fogyasztaniuk.