Előre megtudhatjuk, mikor hibázunk majd

InfoRádió / MTI
2008. április 24. 05:30
Ismétlődő és monoton feladatok végrehajtása közben az agyunk mintegy 30 másodperccel azelőtt, hogy hibát követ el, pihenő üzemmódba kapcsol - mutatták ki norvég kutatók, akik így képesek voltak előre jelezni a bekövetkező hibákat.

"Vannak olyan helyzetek, amelyekben az agynak pihenőre van szüksége, és amelyek ellen a tudat semmit sem tehet. Mindenki ismeri azt az érzést, hogy agya nem olyan fogékony vagy teljesítő képes, méghozzá annak ellenére, hogy ő maga semmi olyat nem tett, ami erre vezethetett - magyarázta az AFP francia hírügynökségnek a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóirat eheti számában megjelent tanulmány fő szerzője, Tom Eichele, a norvégiai Bergen egyetemének kutatója.
Amikor ez az állapot bekövetkezik, a vér az agynak abba a részébe áramlik nagyobb mennyiségben, amely a pihenés időpontjában aktivizálódik.

Mivel ez általában 30 másodperccel azelőtt tapasztalható, hogy az illető hibát követ el munkájában, a tudós szerint elképzelhető lenne egy riasztórendszer létrehozása az összpontosítás és az éberség növelésére, például a repülésirányítóknál.

"Ki lehetne fejleszteni egy fejre helyezhető készüléket azok számára, akik ilyesfajta döntéseket hoznak" - vélekedik Tom Eichele, aki szerint a berendezés mérné a jeleket és tájékoztatná a használót, hogy agya olyan állapotba került, amelyben esetleg téves döntéseket hozhat.

Az e célra szolgáló hordozható elektro-enkefalogram a kutató szerint tíz-tizenöt éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet.