Segíti a női orgazmust a férfi nemi hormon

Infostart
2008. április 16. 08:15
Némileg javítja a szexuális kielégülést a nőknél a tesztoszteron spray - igaz, azok is hasonló eredményről számoltak be, aki csak placebót kaptak az ausztráliai kutatás során.

Ausztrál kutatók 261, 35-46 év közötti nőnél végezték el a kísérletet. Valamennyi résztvevő orvosi kezelés alatt áll, mert saját beszámolójuk szerint alacsony a libidójuk.

Az önkéntesek 16 héten keresztül kaptak háromféle adagolásban, spray formájában férfi nemi hormont (tesztoszteront), illetve placebót.

A kísérlet végére mindegyikük az orgazmus javulásáról számolt be. Statisztikailag jelentős különbséget a tesztoszteron, illetve a placebo hatásában csak egy nőnél tapasztaltak; ő közepes adagot kapott a férfi nemi hormonból.

Érdekes módon a tesztoszteron a vizsgált nők 81-86, a placebo pedig 70 százalékánál okozott a kedvezőtlen hatást. A legtöbb esetben szőrösödni kezdett a hasuk, ahova a hormont fújták.

A kutatás eredményéről az Annals of Internal Medicine című szaklapban számoltak be. Az egyik kísérő cikkben Rosemary Bassone, a vancouveri Brit Kolumbia Egyetem kutatója azt írta, hogy bár a nők tesztoszteron-szintje és a libidó a korral csökken, ez nem jelenti azt, hogy a hormon hiánya összefüggésben lenne az orgazmussal.

A tesztoszteron a férfiaknál a herékben, a nőknél a mellékvesében és a petefészekben termelődik. E hormon hatására jön létre a nemi vágy, de az agresszió is.

Az orvosok nem javasolják tesztoszteron adását a szexuális kielégületlenség kezelésére a nőknél. Ehelyett úgy gondolják, hogy az egészségi állapotukat és a kapcsolatuk milyenségét kell ilyenkor vizsgálni, valamint azt, hogy a partnerüknek nincs-e szexuális zavara.

Gyógymódnak pedig a hagyományos módszereket ajánlják, így például kognitív viselkedési, szex és pszichiátriai terápiát.