Durvaságok és sértések válogatott gyűjteménye

InfoRádió / MTI
2008. április 15. 22:00
Mintegy 12 ezer különböző sértő szót gyűjtöttek össze tíz európai és amerikai egyetem diákjai ahhoz a szociológiai tanulmányhoz, amely a közönséges szavak használatának nemzetközi sokszínűségét méri fel.

A kutatók megállapították, hogy a férfiassággal összefüggő durva kifejezések leginkább egyes mediterrán országokban, Görögországban és Spanyolországban elterjedtek.

A nemi szervekre utaló szavak a hollandoknál, a franciáknál, az olaszoknál és a briteknél gyakoriak, viszont csak nagyon ritkán fordulnak elő a lengyeleknél és az amerikaiaknál.

A szexuális aktussal kapcsolatos sértések minden országban elterjedtek, de különösen Horvátországban és az Egyesült Államokban. Mindenhol vannak közönséges szavak a prostitúcióra, főleg a nőire, az átlagnál több éppen Hollandiában és Franciaországban.

Németországban a sértések gyakran történnek végtermékek emlegetésével, amit a kutatók a németek tisztaságmániájával magyaráznak. Meglepő az is, hogy Norvégiában és Finnországban gyakran emlegetik a sátánt, ez másutt nem szokás.

A legtöbb országban a nőket nem illetik csúnya szavakkal, Németországban és Horvátországban azonban őket többet sértegetik, mint a férfiakat.

A nők sehol sem kímélik a férfiakat, sértéseik 52 százaléka az "ostoba" és a "hülye" variációinak felel meg. Ezeket a fogalmakat a férfiaknak csak 30 százaléka használja, ők inkább a fizikai tulajdonságokat veszik célba.