Maratont futna a 102 éves autómosó

Infostart
2008. április 12. 08:30
A BBC gazdasági tudósítója összeállítást készített a nyolcvan éven felüli munkavállalókról, így derült ki, hogy rendel egy 91 éves orvos, vállalatot menedzsel egy 100 éves hölgy, és autómosóként dolgozik a 102 éves Buster Martin.

Angliában 65 év a nyugdíjkorhatár. Az élet nagy részét kitölti a munka, de a szigetországban meglepően sokan vannak olyanok, akik tovább akarnak dolgozni, mert úgy érzik, enélkül nem lenne teljes az életük.

Henry Morrow Brown 91 éves allergia szakorvos 65 évesen nem zárta be a rendelőjét, fogadja a betegeket, szabadidejében pedig szakcikkeket ír, vagy újfajta légszennyeződés mérő készülék tervein dolgozik.

Angliában egyre nő a nyolcvan éven felül is aktívan dolgozók száma, már 21 ezren vannak.

Felmérések szerint a 25 és 40 év közötti angolok jelentős része szívesen látná, ha a nyugdíjhatárt 55 évre csökkentené a kormány. De az 55 éves megkérdezettek több mint fele szereti a munkáját, és nehéz szívvel készül a nyugdíjra. Sokan vélik úgy, hogy fokozatosan kellene feladni a rendszeres munkát.

Nem így gondolkodik Phyllis Self. A hölgy a hét minden munkanapján volán mögé ül, és kihajt fia kertészetébe, ahol ő a menedzser; 65 éves korában vállalta el a munkát. Tavaly novemberben volt a 100. születésnapja, amely alkalomból azt mondta: sikerélmény számára a munkabírása.

Nagy-Britannia legidősebb munkavállalója egy vízvezeték-szerelő vállalat furgonjait mossa és takarítja a hét öt napján. Buster Martin 97 évesen egyszer már letette a vödreit, de ezután úgy érezte, hogy berozsdásodnak az ízületei, ha nem dolgozik.

Így öt évvel ezelőtt visszatért a vállalati garázsba. A 102 éves, ősz szakállú férfi szeretne indulni a londoni maratonon. Nem hiszi, hogy végig tudja futni a távot, de - mind mondta - jó érzés lenne odaállni a rajthoz, és egy darabig együtt kocogni a 40-50 éves gyerkőcökkel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást