Megfelelő étrenddel is csökkenthető a gyermekkori hiperaktivitás

Infostart
2008. április 10. 10:40
Bizonyos élelmiszerek vagy ételadalékok fogyasztásának visszaszorításával csökkenthető a hiperaktivitás - állapították meg brit kutatók, akik azt szeretnék, ha az egészségügyi hatóságok nagyobb figyelmet fordítanának a gyermekeknek szánt élelmiszerek ellenőrzésére.

Ismét az E jelzésű adalékanyagok mellőzését akarják elérni az élelmiszeriparban brit kutatók, akik a szigetország élelmiszerellenőrző hatóságától várják a nagyobb szigor elrendelését.

Jelentésük szerint számtalan egészségügyi és szociális előnye lenne annak, ha a gyermekeknek készült kekszekből, cukorkákból és üdítőkből kihagynák a színezőanyagokat, szerintük ugyanis ezek okolhatók a többi mellett a hiperaktivitásért.

Mindez hosszú távon megoldás lenne a tinédzserkori antiszociális viselkedés vagy a tanulási nehézségek megelőzésére is - közölték a southamptoni egyetem kutatói.

A jelentésük szerint a 3 és 12 év közötti gyermekeknek Nagy-Britanniában majdnem 7 százaléka, azaz több mint 450 ezer gyermek szenved hiperaktivitásban, amely koncentrációzavart is előidéz náluk. A szakemberek állítják: a szám csaknem 30 százalékkal csökkenthető lenne a színezőanyagok mellőzésével, amelyek szerintük pszichés zavarokat okoznak az egészséges gyermekeknél.

A többi mellett az E102, az E104, az E110, az E122, az E124, valamint az E129 kóddal jelölt anyagokat iktatnák ki az élelmiszeriparból, legalább is a gyermekeknek készült termékekből.