Ismét az E jelzésű adalékanyagok mellőzését akarják elérni az élelmiszeriparban brit kutatók, akik a szigetország élelmiszerellenőrző hatóságától várják a nagyobb szigor elrendelését.
Jelentésük szerint számtalan egészségügyi és szociális előnye lenne annak, ha a gyermekeknek készült kekszekből, cukorkákból és üdítőkből kihagynák a színezőanyagokat, szerintük ugyanis ezek okolhatók a többi mellett a hiperaktivitásért.
Mindez hosszú távon megoldás lenne a tinédzserkori antiszociális viselkedés vagy a tanulási nehézségek megelőzésére is - közölték a southamptoni egyetem kutatói.
A jelentésük szerint a 3 és 12 év közötti gyermekeknek Nagy-Britanniában majdnem 7 százaléka, azaz több mint 450 ezer gyermek szenved hiperaktivitásban, amely koncentrációzavart is előidéz náluk. A szakemberek állítják: a szám csaknem 30 százalékkal csökkenthető lenne a színezőanyagok mellőzésével, amelyek szerintük pszichés zavarokat okoznak az egészséges gyermekeknél.
A többi mellett az E102, az E104, az E110, az E122, az E124, valamint az E129 kóddal jelölt anyagokat iktatnák ki az élelmiszeriparból, legalább is a gyermekeknek készült termékekből.