Heti hét tojás már halálos lehet

Infostart
2008. április 10. 09:40
Nem árt, ha a középkorú férfiak odafigyelnek az étkezésükre. Egy Egyesült Államokban készült felmérés szerint ugyanis heti hét tojás már növeli a korai halál veszélyét.

Különösen veszélyes lehet a tojásfogyasztás azoknak a férfiaknak, akik diabétesszel is küzdenek - közölték a Harvard Medical School munkatársai, akik arra is rámutatnak: akik nem szenvednek cukorbetegségben, azoknál heti hat tojás elfogyasztása még nem okoz veszélyt.

A diabéteszes betegeknél azonban, ha minimálisan is, de már egy tojás is növeli a korai halálozás veszélyét. Abban ugyanis nagy mennyiségben van koleszterin, amely hozzájárul a magas vérnyomás kialakulásához és a szívinfarktushoz, valamint az agyérgörcshöz.

Minderre egy húsz évet átfogó vizsgálat derített fényt, amelynek során nemcsak a kialakult betegségeket, hanem az életvitelt és az étkezési szokásokat is vizsgálták az orvosok.

A vizsgálati periódus alatt 23 százalékkal több esélyük volt a korai halálra azoknak, akik legalább 7 tojást ettek meg egy héten, mint azoknak, akik koleszterinben szegényebb ételeket fogyasztottak.