A pénz és az egészség nem elég a boldogsághoz

Infostart
2008. április 10. 09:10
Egy nagy-britanniai felmérés szerint a szigetország lakói egészségesebbek, mint húsz évvel ezelőtt voltak, és jobban is élnek, ennek ellenére nem boldogabbak, mint 1987-ben voltak.

Az életkilátások jelentősen növekedtek az elmúlt 35 évben, mind a nők, mind a férfiak körében, miközben csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedésben, valamint az agyvérzésben elhunytak száma. Eközben a háztartások bevétele szinte megduplázódott.

Az egészségi állapot javulása és az anyagi jólét ellenére azonban az emberek nem lettek elégedettebbek az életükkel.

Mindezt az úgynevezett Easterlin-paradoxonnal magyarázzák a kutatók, Richard Easterlin, a kaliforniai egyetem munkatársa ugyanis már évtizedekkel ezelőtt kimondta, hogy a boldogság és a jólét egy bizonyos szint felett már nem áll egymással arányban.

A kutatók szerint Nagy-Britanniában éppúgy, mint az Egyesült Államokban, az emberek már elérték azt a jóléti szintet, amelynek emelkedése már nem járul hozzá az elégedettség növekedéséhez.

A kutatásból kiderült az is, hogy a háztartások bevételeinek növekedése ellenére az emberek sokkal több hitelt halmoztak fel, mint néhány évtizede.