Unalmas a biciklizés? Itt a forradalmian új tandem!

Infostart
2008. április 8. 21:45
Forradalmian megújítaná a biciklizést egy tajvani feltaláló: olyan tandemet épített, amelyen egymással szemben ülve tekerhetnek a sportolni vágyók, és már gyártókat is keres a tömegtermeléshez.

Csen Jü-kang, a tajnani Távol-keleti Egyetem tervezőközpontjának igazgatója egy évig dolgozott a kerékpáron. "A hagyományos tandemen a hátul ülő csak a kormányos hátát látja. Szerintem ez unalmas, ezért kezdtem el azon gondolkodni, hogyan ültethetném őket egymással szembe" - mondta a feltaláló a helyi TVBS tévécsatornának adott interjúban.

Rá is jött a megoldásra: tandemjén sorban, egymással szemben, sőt, egymásnak háttal is ülhet két ember, s kerékpár mégis minden irányban képes éppen úgy haladni, mint az "igazi".

Ráadásul az üléseket tíz perc alatt bárki át tudja állítani - még szerszám sem kell hozzá.

Csen szerint akkor különösen hasznos a szemben ülés, ha szülő és gyermeke, vagy szerelmespár megy valahova. Ha mind a ketten élvezni akarják a tájat, akkor viszont jobb, ha egymásnak háttal ülve tekernek. A hátsónak ráadásul szabad marad mind a két keze, így fényképezhet, vagy nassolhat, ha úgy tartja kedve.

Több gyártó is érdeklődik az újszerű tandem iránt, reményeik szerint hamarosan megkezdődhet a tömegtermelés. Csen nem csupán Tajvanon, hanem az Egyesült Államokban, Németországban, Japánban és Kínában is szabadalmaztatni akarja a találmányát.