A kolbász átka

Infostart
2008. március 31. 20:00
Napi egy adag kolbász vagy három szelet szalonna már jelentősen növeli a bélrák kialakulásának kockázatát - állapították meg brit kutatók.

A szakemberek figyelmeztetnek: a sertéstermékek fogyasztása nem szabad túlzásba vinni, naponta legfeljebb 50 grammnyi mennyiség javasolt.

A rákbetegségek csaknem fele megelőzhető lenne megfelelő életmóddal, például diétával, a cigaretta mellőzésével és mérsékelt alkoholfogyasztásával.

A rákkutatást támogató egyik brit alapítvány felmérést végzett a 60 és 69 év közötti idősek körében, hogy rájöjjön, hogyan csökkenthető a rák kialakulásának kockázata. Közlésük szerint a daganatos megbetegedések között a bélrák okozza a második legtöbb halálozást, a legveszedelmesebb a tüdőrák.

Kiderült, hogy az egészségesebb életet élők, és az étkezésükre is különösen figyelők között sokkal ritkábban fordult elő a vastagbélrák. Kimutathatóan kevesebb esetet regisztráltak azok körében, akik hetente kevesebb mint 500 grammnyi vörös húst esznek.

Az orvosok ehelyett a zöldségek fogyasztását javasolják, amely kifejezetten használ a megelőzésben.