Eurómilliók mennek el a házi kedvencekre

Infostart
2008. március 27. 05:30
Közel 3,5 milliárd eurót költöttek háziállataikra a németek tavaly - csaknem egy százalékkal többet, mint az előző évben - derült ki az állateledelt gyártók szövetségének most közétett jelentéséből.

A németek nem sajnálják a pénzt kedvenc háziállataiktól - legalább is ez tűnik ki az állateledelt gyártók szövetségének múlt évi adataiból. Ezekből kiderül, hogy csaknem 3,5 milliárd eurót adtak ki táplálékra, nyakörvre, szagtalanító homokra és egyéb kellékekre, amelyekkel a maguk és kedvenceik életét igyekeztek kellemesebbé tenni.

Az összeg háromnegyed része állateledelre ment el, ezen belül is a legnagyobb tételt - bő egymilliárd eurót - a macskaeledelek jelentették. Némi meglepetést keltett a díszhalak táplálékára fordított kiadások jelentős emelkedése. Ez annak köszönhető, hogy egy ideje divatba jött Németországban a díszhal tartás.

A jelek szerint a németek elfordultak a kanáriktól és papagájoktól, mert ellátásukra már alig százezer eurót fordítottak. A kimutatásból megtudható az is, hogy átlagosan minden harmadik háztartásban van legalább egy háziállat.

A családok kedvencének számító macskák száma megközelíti a 8 milliót, míg kutyából alig 5 milliót tartanak. Szaporodóban van viszont a tengeri malacok, a nyulak és az egyre drágábban kínált díszhalak száma.

Az akváriumok száma tavaly már meghaladta a kétmilliót, és ennél valamivel több, díszhal tartásra épült mesterséges kerti tavat létesítettek az elmúlt évek során.

Hanganyag: Vincze András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást