Alzheimer-kórt okozhat a vastag derék

Infostart
2008. március 27. 20:30
Veszélyesebb a nagy pocak, mint gondolták: azok a negyvenesek, akiknek vastag a derekuk, háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek elmezavarosak idős korukban egy amerikai kutatás szerint.

Az elhízás az Alzheimer-kór jól ismert rizikófaktora, de egy frissen nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a normál súlyúak is nagyobb valószínűséggel szenvednek ilyen betegségben, ha vastag derekuk van.

A 6500 emberrel végzett kutatás eredményei szerint azok a legveszélyeztetettebbek, akik egyszerre elhízottak és a gyomruk is felfúvódott.

Az elhízás és az elmezavaros állapot közti kapcsolatot vizsgáló kutatás nem tárta fel pontosan, hogy a túlsúly hogyan hat az öregedő agyra, ugyanakkor a tudósok szerint az olyan, ezzel párhuzamosan fellépő problémák, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint is felelőssé tehetők.

A kutatók negyven és negyvenöt év közötti embereknél kezdték vizsgálni, hogy a derék mérete hogyan hat az egészségi állapotra, és egészen a jelentkezők hetvenéves koráig követték, milyen betegségekben szenvednek.

Az eredmények szerint a nagyobb derékmérettel rendelkező emberek 270 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek elmezavarosak, mint a vékonyabb derekúak.