eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az egészséges gyerekért érdemes hüvelyeseket enni

Javítja a férfiak hímivarsejtjeinek minőségét, ha sok, folsavban gazdag ételt esznek. Amerikai kutatók szerint a B-vitaminfajta hatására kevesebb rendellenes sperma termelődik a szervezetben, és fogyasztásával csökken annak az esélye, hogy utód genetikai rendellenességgel jön világra.

Egyesült államokbeli kutatók megállapították, hogy a férfiaknál összefüggés van a folsavban gazdag étrend és a nem megfelelő kromoszómaszámú hímivarsejtek száma között.

Az orvosok egy kísérlet során arra kértek felnőtt, egészséges és nemdohányzó férfiakat, hogy egyenek cinkben, folsavban, C-vitaminban, E-vitaminban valamint béta karotinban gazdag ételeket.

A vizsgálatok során kimutatták, hogy szoros összefüggés van a természetes folsav, azaz a nem vitaminkészítmény formájában bevitt vitamin fogyasztása és a spermák minőségének javulása között.

Azok, akik naponta 722-1150 mikrogramm természetes folsavat fogyasztottak, 20-30 százalékkal csökkentették ezáltal a rendellenes kromoszómájú hímivarsejtek számát a szervezetükben.

A vitamin megtalálható a hüvelye növényekben, a zöldségekben és számos gyümölcsben is.

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói azt is kimutatták, hogy az egészséges férfiak spermájának is csaknem 4 százalékában túl kevés vagy túl sok kromoszóma van. A kromoszóma-rendellenesség hozzájárul ahhoz, hogy a párok nehezebben tudnak gyermeket nemzeni, és azzal is, ha a gyermek például Down-kórral jön világra.

A kutatók egyelőre nem látják tisztán, hogy a rendellenesség miért alakul ki a férfiaknál.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×