Újabb aggasztó jel: a sapka egyre vékonyabb

InfoRádió / MTI
2008. március 19. 20:59
Aggasztóan csökken az Északi-sark jégtakarójának vastagsága - figyelmeztetnek a NASA űrszondáinak adatai alapján amerikai kutatók. A szakemberek közölték: az Arktisz - 1980-hoz képest - mára az úgynevezett örökjég több mint felét elveszítette.

A legmasszívabb, nyáron is megmaradó örökjég hat éves vagy annál is öregebb, és ennek már a háromnegyede veszett el. A kutatók hangsúlyozták: hiába nem csökkent számottevően az északi-sarki jégtakaró kiterjedése, a lényeg az, ami a felszín alatt történik.

Az Északi-sarkot a Föld jégsapkájaként is emlegetik, amely alapvető szerepet játszik a Föld éghajlati egyensúlyának fenntartásában, és hatása rendkívül összetett módon az egész bolygóra kiterjed.

A jégtakaró azonban a megfigyelések szerint már három évtizede zsugorodik, s a tudósok egybehangzó véleménye az, hogy ennek oka a főként emberiség okozta globális felmelegedés.

Az Északi-sark olvadása ugyan nem okoz tengerszint-emelkedést, mint a gleccsereké Grönlandon vagy az Antarktiszon, de hozzájárul a globális felmelegedéshez, mivel a napsugarakat visszaverő fehér jeget a nap hőjét elnyelő sötét tengervíz váltja fel.

A kutatók a műholdak adatai alapján az Antarktisz állapotát is felmérték, de ezt nem találták olyan aggasztónak, bár erőteljes melegedést állapítottak meg.

Az Arktisz és az Antarktisz fő különbsége, hogy míg az előbbi szárazföld övezte tenger, az utóbbi tenger övezte földrész.