Nézze meg a világ legnagyobb utasszállítóját

Infostart
2008. március 18. 09:24
Kedden hajtja végre az első kereskedelmi útját Európába a világ legnagyobb utasszállító repülője, amely akár 800-nál több utast is képes szállítani. A gép, amely mintegy 300 millió dollárba, azaz 50 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerül, Szingapúrból Londonba tart.

A londoni Heathrow repülőtér az első európai célpontja a világ legnagyobb utasszállítójának, az Airbus A380-asnak, amelyet a Singapore Airlines üzemeltet. A gépből eddig egyetlen egy járja a világot.

A Superjumbónak elnevezett négy hajtóműves óriásgép az első utasszállító, amely a törzs teljes hosszában kétszintes. Ha a gépen nem alakítanak ki első osztályt, amelyen luxuskörülmények várják az utasokat, akkor akár 853 embert is képes szállítani.

A csaknem 80 méter hosszú és ugyanekkora fesztávú repülő 24,1 méter magas, és 286 ezer kilót nyom. Emellett mintegy 304 ezer kilogrammnyi tömeggel képes felszállni.

A repülő utazósebessége 903 kilométer óránként, és legfeljebb 13.100 méter magasan halad. A négy darab Rolls-ROyce Trent 900-as hajtóművel működő gépet az Airbus S.A.S. fejlesztette ki, Toulouse-ban.

A gép először 2007. októberében szállított utasokat, az első európai útját kedden teszi meg, Szingapúrból indul 471 utassal a fedélzetén a londoni Heathrow reptérre. Az elő osztályon utazók saját hálófülkével rendelkeznek, amelyben televízió is van.

Ha látni akarja a gépet, kattintson ide.