Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megmenthet a tabletta az elhízástól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tíz éven belül piacon lehet az elhízás elleni tabletta, miután sikerült áttörést elérni annak megértésében, milyen gének hatására válik valaki szinte óhatatlanul kövérré, miközben másoknak sikerül megőrizniük normális testsúlyúkat.

A kutatók azonosítottak három új gént, amely miatt egyesek elhíznak, és felfedezték azt is, hogy bizonyos gének "hálózatként" működnek együtt, nagymértékben fokozva a túlsúly felszedésének veszélyét.

A felfedezés lehetővé teszi, hogy olyan gyógyszert dolgozzanak ki, amely "gyógyítja" az elhízást, s a remények szerint az új szereknek már a tesztelése is megkezdődhet három-öt éven belül.

Az utóbbi időben egyébként többféle genetikai variációt, illetve mutációt is felfedeztek, amelyek mind kapcsolatba hozhatóak az elhízással - ez is azt mutatja, hogy mennyire bonyolult az étvágyat, az emésztést és a zsírlerakódást szabályozó mechanizmus.

Az egyik nagy gyógyszergyártó az Egyesült Államokban és Izlandon vizsgált ezernél több olyan embert, akik hajlamosak az elhízásra, majd az adatokat számítógépre vitték, és így jöttek rá, milyen kapcsolat van az alanyok genetikája és az elhízás között.

"Ha az olyan betegségek, mint elhízás, a gének komplex hálózatának következményei, akkor a megfelelő kezelés érdekében létfontosságú, hogy pontosan megismerjük ezeknek a hálózatoknak a felépítését" - hangsúlyozta a Nature magazinban írt cikkében Eric Schadt, a gyógyszergyár vezető kutatója.