Mire figyeljünk a húsvéti bevásárlásnál?

Infostart
2008. március 14. 12:30
A húst és a zöldséget érdemes külön szatyorban hazavinni. Az élelmiszereket csak ellenőrzött helyen szabad megvenni, utcai árusoktól nem. A többi mellett erre hívja fel a figyelmet a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal a húsvéti ünnepek közeledtével.

Óva int a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal attól, hogy nem ellenőrzött helyen, például az utcán vagy az aluljárókban vásároljon bárki is élelmiszert. Ezek általában olcsóbbak, mint a boltban kapható termékek, minőségük azonban erősen megkérdőjelezhető - mondta az InfoRádióban Szeitzné Szabó Mária főigazgató.

Érdemes több szatyrot is magunkkal vinni a nagybevásárláshoz, a különböző élelmiszereket ugyanis - mint ahogy a boltban is teszik - elkülönítetten kell tárolni, sőt már hazavinni is külön csomagban kell a húst, a zöldséget vagy a felvágottat. Egy közös nylonban ugyanis a szennyeződés átkerülhet egyik termékről a másikra.

Bár a legtöbb élelmiszerről ránézésre megállapítható, hogy friss-e, vannak, amelyeket alaposabban szemügyre kell venni. A lejárati dátum megnézése alapvető, de például egy mirelitárunál azt is meg kell vizsgálni, hogy nincs-e a csomagban lévő termék összefagyva, vagy nem zúzmarás-e belülről a zacskó. Ez ugyanis arra utal, hogy az árut egyszer már kiolvasztották, majd újrafagyasztották, ez pedig szabálytalan, mivel sokat ront a minőségén.

Ha valaki azt tapasztalja, hogy az összetételt vagy a lejárati dátumot tartalmazó címke olvashatatlan, vagy nem látható módon helyezték el a terméken, akkor ezt érdemes szóvá tenni, de ha mindez hatástalan, a helyi hatóság is segítséget nyújthat.

Az élelmiszer-biztonsági hivatal és a fogyasztóvédők tavasszal a Kikelet hadművelet keretében ellenőrzik az üzleteket. A felügyelők még mindig tapasztalnak hiányosságot, bár megállapították azt is, hogy az üzletek egyre fegyelmezettebbek.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást