Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Robogóra ült a miniszterelnök - a testőrök buktatták le

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bukaresti járókelők alig hittek a szemüknek, amikor felismerték, hogy ki is ül a robogón: maga a miniszterelnök volt az, akit persze vigyázóan követtek a megkülönböztetett jelzésű autók.

Hogy miért is ült kétkerekűre Calin Popescu Tariceanu, ahelyett, hogy a többi naphoz hasonlóan most is élvezze a négy kerék és a karosszéria nyújtotta kényelmet? Õ maga adott erre választ a médiának: meg akarja győzni a fővárosiakat, hogy fölöslegesen torlaszolják el az utcákat haladni képtelen autóikkal.

Előbb érnek célhoz, vallja, ha kevésbé környezetszennyező, gazdaságosabb, ráadásul fürgébb járművekkel mennek munkába. Ugyanazt az utat, amit máskor autóval 15-17 perc alatt tett meg, robogóval 5 perc alatt futotta végig - mondta a kormányfő.

Nem véletlen, hogy Tariceanu éppen a NATO-csúcs előtt néhány héttel igyekezett példát mutatni. Április első napjaiban ugyanis a román fővárosban "rendkívüli állapotok" uralkodnak majd, az utak nagy része le lesz zárva, a közlekedést hatóságilag korlátozzák, annyira, hogy a sajtó a város megbénulását vetíti előre.

A miniszterelnök ugyan nem említette külön a villamost, a metrót, a buszt vagy a trolit (valószínűleg régen ült már ilyen közlekedési eszközön), de melegen ajánlja a bukarestieknek kerékpárt, a robogót vagy a motorbiciklit a NATO-csúcs idejére.

Követendő példaként említett más európai fővárosokat, ahol ezek a kétkerekűek valósággal meghódították a közlekedést.